MediaWatch Logo Top
Log ind
ANNONCE
den store danske.jpg Foto: /ritzau/Jens Dresling

Universitetsmodel har reddet norsk oplagsværk

Efter flere års krise har den norske pendant til Gyldendals netleksikon fundet økonomisk formel. Modellen er baseret på universiteter og organisationer.

AF

Gyldendal besluttede i sidste uge at lukke den digitale udgave af opslagsværket Den Store Danske efter flere års underskud. Kigger man på nabolandene Sverige og Norge har de til gengæld formået at få økonomi i tilsvarende digitale opslagsværker, skriver Politiken.

I Norge var Store Norske Leksikon, SNL, dog også i alvorlig krise i 2010, og det tog fem år, før værket var i god økonomisk gænge. I kriseårene holdte to velgørende fonde hånden under leksikonet, men i dag er det de norske universiteter og seks organisationer, som finansierer driften.

"Vi har masser af erfaring og viden fra den krise, vi kom igennem i 2010, og vi hjælper gerne med de erfaringer, for Danmark har brug for et opslagsværk, som Den Store Danske," siger Erik Bolstad, chefredaktør for SNL, til Politiken.

I Sverige har Nationalencyklopædien, NE, også fundet en bæredygtig forretningsmodel. Tre ud af fire skoler er i dag betalende kunder, og selskabet bag Nationalencyklopædien vokser med 20 pct. om året og har investeret i digitale opslagsværker i Tyskland og Schweiz.

Modtag nyhedsbrev fra MediaWatch gratis
Velkommen til debatten
Når du kommenterer, accepterer du debatreglerne på MediaWatch
Har du spørgsmål? Find svaret her