MediaWatch Logo Top
Log ind
ANNONCE
ereolen_TYCHO GREGERS.jpg Foto: Gregers Tycho/Polfoto

S vil sikre adgang til e-bøger på bibliotekerne

Det skal være muligt at låne alle bøger i elektroniske udgaver på bibliotekerne, mener Mogens Jensen (S), der har kaldt kulturministeren i samråd om sagen.

AF

Lånere på landets biblioteker skal have mulighed for at læse de samme bøger, uanset om der er tale om en elektronisk eller trykt udgave. Det siger Socialdemokratiets kulturordfører, Mogens Jensen, i Berlingske.

"Det er nødvendigt og vigtigt, at vi har fri adgang til litteraturen. Hvis forlagene kan blive ved med at blokere for at udlåne deres bøger via bibliotekets digitale platform, så mister vi biblioteksmodellen, som er så vigtigt for det danske samfund," siger Mogens Jensen (S) til Berlingske.

Han har kaldt kulturminister Mette Bock (LA) i samråd om sagen. Samrådet bliver afholdt i dag.

For nylig fastslog en afgørelse fra EU-domstolen, at e-bøger i væsentlighed minder om de trykte udgaver af samme tekster. Det betyder, at biblioteker bør have ret til at købe og udlåne e-bøger på lige fod med papirbøger. Hidtil har forlag og forfattere selv kunnet bestemme, om de vil stille de elektroniske udgaver til rådighed for udlån.

Mogens Jensens ønske om at tvinge danske forlag til at udlåne alle bøger via bibliotekernes digitale platform, E-reolen, møder modstand fra landets største forlag, Gyldendal, såvel som brancheforeningen Danske Forlag, der er interesseorganisation for forlag i Danmark.

Førstnævnte kalder i Berlingske forslaget fra Mogens Jensen (S) for en bombe under hele litteraturmarkedet.

Kulturminister Mette Bock (LA) præsenterede i sidste uge et forslag om, at e-bøger og lydbøger fremover skal være omfattet af biblioteksafgiften på samme måde, som trykte bøger og fysiske lydbøger er i dag.

Minister foreslår biblioteksafgift på e-bøger og lydbøger  

EU-dom styrker Ereolen i uenighed med forlag  

Forlagschef: Digitalt detail-salg har overhalet om få år  

L&R: Det er for tidligt at dømme digitalt bogmarked  

Modtag nyhedsbrev fra MediaWatch gratis
Velkommen til debatten
Når du kommenterer, accepterer du debatreglerne på MediaWatch
Har du spørgsmål? Find svaret her