MediaWatch

EU-dom styrker Ereolen i uenighed med forlag

Ebøger skal sidestilles med papirbøger, fastslår ny EU-dom. Den bærer brænde til bålet i konflikten mellem Ereolen og forlag.

"Forlagenes argument om, at digitale udlån skader det kommercielle marked, gælder ikke længere, fordi domstolen klart siger, at fysiske og digitale udlån kan sidestilles."

Sådan lyder udlægningen af en ny dom fra EU-domstolen fra Biblioteksforeningens formand, Steen B. Andersen, over for Politiken.

EU-dommen, der er en udløber af en tvist i Holland, fastslår, at e-bøger i væsentlighed minder om de trykte udgaver af samme tekster. Det betyder, at biblioteker bør have ret til at købe og udlåne e-bøger på lige fod med papirbøger. Hidtil har forlag og forfattere selv kunnet bestemme, om de vil stille de elektroniske udgaver til rådighed for udlån.

Den mulighed benyttede en række forlag som Gyldendal, People’s Press og Politikens Forlag sig af sidste år og fjernede deres udgivelser fra bibliotekernes digitale udlånstjeneste, der går under navnet Ereolen.

Dommen fra EU-domstolen møder omvendt kritik fra forlagenes brancheforening.

"Det må være en politisk beslutning at vurdere, hvordan man skal behandle e-bøger. Dommen er udtryk for manglende indsigt i, at udlån af e-bøger påvirker markedet meget anderledes end udlån af trykte bøger," siger direktør for brancheforeningen Danske Forlag, Christine Bødtcher-Hansen, til Politiken.

Det er endnu uafklaret, hvilken betydning dommen fra EU får i Danmark. Først skal Kulturministeriets jurister tage stilling til dommen.

Regeringen varsler biblioteksafgift på ebøger

L&R: Det er for tidligt at dømme digitalt bogmarked

Gyldendal frygter "gratis-aviskrig" på digitalt bogmarked

Ereolens børnetilbud får kritik før åbning

Forsiden lige nu

Briefing: Ugen i mediebranchen

Politikens Lokalaviser skal finde ny direktør efter kvaler på det svenske marked, flere medlemmer af Nordjyske Mediers bestyrelse stopper, og støttekroner regnede ned over branchen. Kom med på rundtur i ugens gang i mediebranchen.

Liberale EU-politikere varsler kamp mod fake news

Journalist og europaparlamentariker Morten Løkkegaard har stået i spidsen for den første politik til bekæmpelse af fake news for de liberale EU-politikere, der bl.a. vil kæmpe for bedre støttemuligheder til den uafhængige, undersøgende journalistik.

TV-chefer: #MeToo-debatten er vigtig - men ikke et problem hos os

Der er bred enighed om, at debatten om seksuelle krænkelser og chikane på landets mediearbejdspladser gør indtryk og rejser problematikker i branchen, der skal tages hånd om. Men de færreste mediechefer, MediaWatch har hørt fra, mener, der er et problem på deres arbejdsplads.

Seneste Bøger

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere