MediaWatch

LA går solo og stiller krav til lempet offentlighedslov

Liberal Alliance præsenterer nu forslag om lempelser til offentlighedsloven uden om regeringen.

Selv om regeringen endnu ikke er klar med sin evaluering af den omdiskuterede offentlighedslov, så stiller Liberal Alliance nu konkrete krav om lempelser.

Partiet vil have mere åbenhed i ministerierne, skriver Jyllands-Posten lørdag.

"Da et flertal indskrænkede åbenheden i 2013, var vi imod, og det er vi stadig," siger politisk ordfører Christina Egelund (LA).

Partiet lægger dermed luft til især Venstre, der oprindeligt var varm tilhænger af stramningerne i loven.

LA præsenterer en model, der begrænser muligheden for at afvise aktindsigt med henvisning til, at dokumenter og oplysninger indgår i betjeningen af en minister.

Partiet mener, at der altid skal gives indsigt i dokumenter, når der er truffet en afgørelse i en politisk sag.

"Det skal være defineret, at fortroligheden kun gælder, imens en sag er i proces, og der skal dokumenteres konkret viden om, at ministeren har behov for betjening," lyder det fra Christina Egelund.

På trods af at Liberal Alliance er blevet en del af regeringen, kritiserer hun regeringens lukkethed om egne beslutninger. Hun nævner Justits- og Statsministeriets mørklægning af oplysninger om placeringen af en ny politiskole.

Tidligere har Liberal Alliance ellers været påpasselige med at kommentere sager i den regering, som partiet selv blev en del af i november sidste år.

I regeringsgrundlaget står, at regeringen deler ambitionen om at lempe paragraffen om ministerbetjening. Men justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har endnu ikke fremlagt sin model og afviser at kommentere det liberale soloforslag.

Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, er fortørnet over Liberal Alliances forslag, fordi evalueringen af loven stadig er i gang:

"Det er da en besynderlig samarbejdsform at komme med forslag ud af det blå," siger hun til Jyllands-Posten.

Minister på lukket møde: Søgning om aktindsigt er en sygdom

Pape ser mod udlandet i jagten på den gode offentlighedslov

Forsiden lige nu

Briefing: Ugen i mediebranchen

Politikens Lokalaviser skal finde ny direktør efter kvaler på det svenske marked, flere medlemmer af Nordjyske Mediers bestyrelse stopper, og støttekroner regnede ned over branchen. Kom med på rundtur i ugens gang i mediebranchen.

Liberale EU-politikere varsler kamp mod fake news

Journalist og europaparlamentariker Morten Løkkegaard har stået i spidsen for den første politik til bekæmpelse af fake news for de liberale EU-politikere, der bl.a. vil kæmpe for bedre støttemuligheder til den uafhængige, undersøgende journalistik.

TV-chefer: #MeToo-debatten er vigtig - men ikke et problem hos os

Der er bred enighed om, at debatten om seksuelle krænkelser og chikane på landets mediearbejdspladser gør indtryk og rejser problematikker i branchen, der skal tages hånd om. Men de færreste mediechefer, MediaWatch har hørt fra, mener, der er et problem på deres arbejdsplads.

Seneste Aviser

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere