MediaWatch

Ombudsmand: Kritisk journalistik kan ikke føre til afslag på aktindsigt

Det er ikke en gangbar begrundelse for afslag på aktindsigt, at journalister bedriver kritisk journalistik om det emne, der anmodes om aktindsigt i, fastslår Folketingets Ombudsmand.

Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen.

Myndigheder kan ikke afslå anmodninger om aktindsigt med henvisning til, at der kan bedrives kritisk journalistik på baggrund af det materiale, som der søges aktindsigt i. Sådan lyder det fra Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, i en udtalelse.

Udtalelsen kommer, efter en journalist fra Information søgte aktindsigt i tilladelser til at eksportere overvågningsteknologi. Erhvervsministeriet afviste anmodningen blandt andet med henvisning til, at avisen tidligere havde skrevet kritisk om emnet.

"Endvidere har ministeriet erfaret, at (Information) tidligere har bragt kritiske artikler om eksport af denne type produkter, og i en sammenhæng med menneskerettighederne. Det forhold, at der kan etableres en konkret sammenhæng mellem en virksomhed, dens produktangivelser og destinationslande, vil med artikler af denne art efter ministeriets vurdering kunne medføre en nærliggende risiko for dels at have negative konsekvenser for andre eksisterende forretningsforhold mellem virksomheder globalt, dels miskreditere en virksomhed og dens forretningsgrundlag, der kan resultere i, at virksomheden vil lide skade af betydning," skrev Erhvervsministeriet blandt andet i afslaget på aktindsigtsanmodning.

Men det argument dur altså ikke, fastslår Folketingets Ombudsmand.

"Et grundlæggende formål med offentlighedsloven er at understøtte mediernes formidling af informationer til offentligheden. Det siger derfor næsten sig selv, at det ikke vil være sagligt at afslå aktindsigt ud fra en formodning om, at oplysningerne vil blive brugt til kritisk journalistik," udtaler Jørgen Steen Sørensen.

Erhvervsministeriet har over for ombudsmanden tilkendegivet, at der var tale om en uhensigtsmæssig formulering, og at argumentet ikke blev brugt som begrundelse for afslaget. Ikke desto mindre kritiserer Jørgen Steen Sørensen formuleringen.

Forsiden lige nu

Briefing: Ugen i mediebranchen

Politikens Lokalaviser skal finde ny direktør efter kvaler på det svenske marked, flere medlemmer af Nordjyske Mediers bestyrelse stopper, og støttekroner regnede ned over branchen. Kom med på rundtur i ugens gang i mediebranchen.

Liberale EU-politikere varsler kamp mod fake news

Journalist og europaparlamentariker Morten Løkkegaard har stået i spidsen for den første politik til bekæmpelse af fake news for de liberale EU-politikere, der bl.a. vil kæmpe for bedre støttemuligheder til den uafhængige, undersøgende journalistik.

TV-chefer: #MeToo-debatten er vigtig - men ikke et problem hos os

Der er bred enighed om, at debatten om seksuelle krænkelser og chikane på landets mediearbejdspladser gør indtryk og rejser problematikker i branchen, der skal tages hånd om. Men de færreste mediechefer, MediaWatch har hørt fra, mener, der er et problem på deres arbejdsplads.

Seneste Aviser

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere