MediaWatch

Chefredaktør vil forlade Tyrkiet efter fængsling

Chefredaktøren for en tyrkisk oppositionsavis vil trodse forbud om at forlade landet efter at have været fængslet for at vise regeringskritiske optagelser.

Den tyrkiske journalist og chefredaktør fan Dundar siger til Reuters, at han vil forsøge at rejse til udlandet og trodse en domstols ordre om, at han skal indlevere sit pas og blive i Tyrkiet.

Can Dundar, som er chefredaktør på den sekulære oppositionsavis Cumhuriyet, blev frigivet fra fængslet fredag sammen med sin kollega Erdem Gül.

De to journalister blev fængslet i november for at publicere videooptagelser, der angiveligt viser, hvordan efterretningstjenesten hjælper med at sende våben ind i nabolandet Syrien.

De er tiltalt for at skaffe sig og afsløre statshemmeligheder. De er også tiltalt for "med vold" at ville "omstyrte den tyrkiske regering".

De to mænd forlod før solopgang fængslet i Istanbul, efter at højesteret havde truffet afgørelse om, at de to mænds rettigheder var blevet krænket med fængslingen.

Præsident: Det er en spionsag

Til trods for deres løsladelse er de to journalister stadig i fare for at blive idømt livsvarigt fængsel ved en retssag, som skal indledes den 25. marts.

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan har sagt, at han ikke har nogen respekt for domstolens afgørelse.

"Jeg er ikke enig i beslutningen, og jeg har ingen respekt for den," sagde Erdogan til journalister søndag. "Denne sag har intet at gøre med ytringsfrihed. Det er en spionsag," sagde han videre.

Ozgur Ozel, en af lederne i oppositionspartiet CHP, raser over Erdogans udtalelser.

"Præsidenten forsøger at give instruktioner til domstolene. Forfatningen er blevet trådt på i dag. Det er uansvarligt misbrug," siger han.

/ritzau/Reuters

Forsiden lige nu

Briefing: Ugen i mediebranchen

Politikens Lokalaviser skal finde ny direktør efter kvaler på det svenske marked, flere medlemmer af Nordjyske Mediers bestyrelse stopper, og støttekroner regnede ned over branchen. Kom med på rundtur i ugens gang i mediebranchen.

Liberale EU-politikere varsler kamp mod fake news

Journalist og europaparlamentariker Morten Løkkegaard har stået i spidsen for den første politik til bekæmpelse af fake news for de liberale EU-politikere, der bl.a. vil kæmpe for bedre støttemuligheder til den uafhængige, undersøgende journalistik.

TV-chefer: #MeToo-debatten er vigtig - men ikke et problem hos os

Der er bred enighed om, at debatten om seksuelle krænkelser og chikane på landets mediearbejdspladser gør indtryk og rejser problematikker i branchen, der skal tages hånd om. Men de færreste mediechefer, MediaWatch har hørt fra, mener, der er et problem på deres arbejdsplads.

Seneste Aviser

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere