MediaWatch

Partier: Vi får ændret offentlighedsloven

Regler om ministerbetjening skal ændres, kræver forligspartier bag den nye offentlighedslov, der er sikre på, at justitsministeren vil lytte.

"Reglerne bliver lavet om," konkluderer De Radikales leder Morten Østergaard efter et møde mellem forligspartierne bag den udskældte offentlighedslov

Den udskældte offentlighedslov bliver lavet om. Det er den faste overbevisning blandt de forligspartier, der er kommet frem til, at den lov, de selv har været med til at vedtage, ikke virker efter hensigten.

Partierne bag loven - Venstre, Socialdemokraterne, Radikale, SF og Konservative - mødtes onsdag morgen med justitsminister Søren Pind (V), og her præsenterede R, SF og K et krav: Enten skal loven laves om, eller også forlader de forliget, og så er der ikke længere flertal.

"Den proces, vi nu har taget hul på, ender med, at reglerne bliver lavet om. Det, vi diskuterer, er, om det skal ske i den eksisterende forligskreds," siger De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, efter mødet.

Det er særligt de regler, der mørklægger embedsværkets rådgivning af ministre og informationsudvekslingen mellem myndigheder, ministerier og folketingsmedlemmer, de tre partier er kritiske over for.

"Alle andre partier end Venstre og Socialdemokraterne har udtrykt, at de gerne ser de paragraffer ændret i offentlighedsloven. Vi står helt ved, at vi er en del af en forligskreds, og vi ser helst, at der holdes sammen på det," siger Morten Østergaard.

"Men vi synes, det er mest ærligt her ved processens begyndelse at sige, hvad vores agt er, også selv om det betyder, at vi ikke kan holde sammen på forligskredsen," siger Morten Østergaard.

Justitsminister tavs

Også De Konservative er overbeviste om, at regeringen vil rette ind efter kritikerne. Ifølge partiformand Søren Pape Poulsen er det ikke et spørgsmål om hvorvidt, men alene hvornår reglerne bliver lavet om.

"Vi er nogle partier, der udgør et flertal i Folketinget, der har sagt, at uanset hvad, så vil vi som minimum have revideret de her paragraffer," siger han.

Regeringen har ifølge de to partiledere udbedt sig betænkningstid og lovet, at der kommer et nyt møde. Justitsminister Søren Pind (V) ønsker ikke at kommentere.

Liberal Alliance, der i lighed med DF og Enhedslisten har stemt imod loven, har nu indkaldt til en forespørgselsdebat.

"Der er jo efterhånden ikke nogen tilbage, der vil forsvare ændringerne – ud over regeringen, der øjensynligt er mere optaget af at holde forholdene for ministrene ude af offentligheden," skriver politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll i en mail til Ritzau.

"Er der overhovedet nogen, der kan komme i tanke om eksempler på, at der var problemer, før ændringerne blev vedtaget for tre år siden," spørger han.

/ritzau/

Forsiden lige nu

Briefing: Ugen i mediebranchen

Politikens Lokalaviser skal finde ny direktør efter kvaler på det svenske marked, flere medlemmer af Nordjyske Mediers bestyrelse stopper, og støttekroner regnede ned over branchen. Kom med på rundtur i ugens gang i mediebranchen.

Liberale EU-politikere varsler kamp mod fake news

Journalist og europaparlamentariker Morten Løkkegaard har stået i spidsen for den første politik til bekæmpelse af fake news for de liberale EU-politikere, der bl.a. vil kæmpe for bedre støttemuligheder til den uafhængige, undersøgende journalistik.

TV-chefer: #MeToo-debatten er vigtig - men ikke et problem hos os

Der er bred enighed om, at debatten om seksuelle krænkelser og chikane på landets mediearbejdspladser gør indtryk og rejser problematikker i branchen, der skal tages hånd om. Men de færreste mediechefer, MediaWatch har hørt fra, mener, der er et problem på deres arbejdsplads.

Seneste Aviser

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere